2024. március 25., hétfő

Pí a rejtélyes szám

 A Kispesti Deák Ferenc Gimnázium is csatlakozott a DTH 2024 eseménysorozathoz.

A résztvevők ezúttal a matematika Szent Gráljának a felfedezésére indultak. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy miért alakult ki ez a nagy kultusz egy véget nem érő számsorozat körül.

A 9. évfolyam 2 osztálya 4 csoportban dolgozva állapította meg, amit már a történelem során sokan megfogalmaztak, hogy e titokzatos szám, mindenütt ott van, ami kapcsolatban van a körrel.

Mérésekkel igazolták, hogy a kör kerületének és átmérőjének hányadosa állandó, netes kutatásaik rávilágítottak neves matematikusok közelítő számításaik fontosságára, rímeket írtak, képeket és verset generáltak az AI segítségével, de pí sütit is sütöttek.

Megtudták, hogy egyesek díszvacsorát és világtalálkozót rendeznek, verseket írnak, vagy évekig számjegyeket magolnak a bűvös szám tiszteletére, így elhatározták, hogy ebben az évben a Deák Pí Napot is megtartják.

E neves napon nem hagyományos módon emlékezett meg iskolánk a márciusi történelmi eseményekről (kerettörténet itt olvasható), s adódott a helyzett, hogy a projekt eredmények bemutatása is történjen meg ezen eseménnyel karöltve. 

Nagy gonddal készítették elő a Pí Pavilont, a Deák Na'pi Lapot, választották ki a Pi'lvax kávéház törzsvendégeinek levetítendő legjobb bemutatókat ezen feladatok felelősei. 

Elkészült a 3D nyomtatott pí'süti kiszúró, szakkörösök beprogramozták Micro:bitjeinket, hogy méltón szaladgáljanak a pí számjegyei egy kör kerületi pontjai mentén, mint egy fényreklám, s a lovarda átképző központjában pi'lóták készültek fel egy Pí'futamra, melyre egy ezen a napon debütáló Deák Pí'pályán került sor.



A digitális parancsnokságon is nagy volt a készülődés.

A márciusi ifjak a technológia legújabb vívmányával ismerkedtek meg.  AI lehetőségeinek kiaknázásával hoztak létre kiváló versposztereket és generált képeket, melyek a média csatornáin jutottak el a nagyérdeműhöz, méltatva az eseményeket.

A produktumok digitális faliújságján a kedves látogató akár lájkolhatja is a neki tetszetős posztereket, bemutatókat.

Aki az eltűnt pí számjegyek nyomába eredt, vagy megfejtette a pi'hentető képek feladványait, esetleg "megvizslatta", hogy hányadik számjegyét látja még a pínek, fő kóstolója lehetett a Pi'lvax által kiírt pályázat nyertes pi'téinek és pi'skótáinak.



A Pi'lvax törzsvendégei láthatták Petőfit, aki a Cenz Urával a szabad sajtot kóstolgatta, a Lego robotok ünnepi táncát és meghallgathatták kiváló zenekarunk előadásában a Nemzeti dalt.

A játék szerelmesei kipróbálhatták a 11. évfolyam projektproduktumaként megszületett mársiusi események tematikájú társasjátékokat, ill. egy kvíz keretében megmutathatták megszerzett tudásukat, de kiszabadíthatták osztályfőnöküket a matematikai logika mezsgyéjén.


 

Aki még többet szeretne tudni a megvalósult projektről,  kattintson ide a rojekterv elérése érdekében, vagy tekintse meg a projektről készült mozgókép összeállításunkat.



Hálás köszönet a támogató kollégáknak, legfőképp dr. Varga Renátának, aki összefogta e lelkes csapatot, s mindent megtett, hogy a rendezvény sikerrel záruljon.

Jövőre is DTH-zunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pí a rejtélyes szám

 A Kispesti Deák Ferenc Gimnázium is csatlakozott a DTH 2024 eseménysorozathoz. A résztvevők ezúttal a matematika Szent Gráljának a felfedez...