2020. március 8., vasárnap

Digitális tolltartó

A Teleki Blanka Közgazdasági Szakgimnázium és a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium immáron második alkalommal szervez közös eseményt.

Ősszel, a Code Week 2019 Témahéten a szakgimnázium 10. osztálya ismerkedhetett meg a micro:bit - ek világával, s aranyos Blue Bot - kal kereshette meg az elveszett kincseket egy lakatlan szigeten.

Rácz Gyöngyi, egyik kedves volt kolléganőm szervező  tevékenységének köszönhetően folytatódhat az együttműködés a két iskola között.

Terveink szerint 2020. márc. 23 - án öt,  tizedik évfolyamos gimnazista tart majd  a "Netmentor" projekt keretében internet biztonság témakörben játékos foglalkozásokat a szakgimnázium 9. évfolyamos diákjainak.

Az érdeklődő kollégák pedig digitális tolltartójukat bővíthetik egy Workshop keretén belül.

E gyakorlat orientált foglalkozáson bemutatásra kerülő platformok rövid áttekintését szeretném most a kedves látogatóval megismertetni.

A felületeket bemutatásának sorrendjét a foglalkozást támogató prezi mondanivalója alapján határoztam meg, de a képes bemutatóban ezek felhasználási javaslatok mentén kerültek csoportosításra.

Egyetemi kutatók szerint a Prezi érdekesebb, meggyőzőbb és hatékonyabb, mint a PowerPoint [forrás: prezi.com].
Ezt mindenki döntse el maga. Én szeretem ezzel a platformmal megtámogatni előadásaimat. Regisztráció után számos sablonból választva könnyen, s egyszerűen kialakítható a számunkra alkalmas bemutató.
Arra érdemes odafigyelni, hogy 2020 végén befejeződik a Flash Player támogatása, így a flash alapú tartalmakat a böngészők nem fogják betölteni, ajánlom a Prezi Next-re történő váltást.



Az egyik legismertebb link rövidítő szolgáltatás a Bit.ly, mely hosszú linkeket egy sokkal rövidebb url-é varázsol. Megjegyezhetőbb, jobban néz ki, s követhető, hogy hányan kattintottak rá. Bejelentkezés nélkül is használható:
1. Ide kattintasz
2. Másold be a rövidíteni kívánt linket.
3. Kész.
Akár át is nevezheted az utolsó részt.
Használatáról itt olvashatsz.




Információ vicces formában történő átadása történhet akár újságcikk kinézetű képekkel is, melyet a fodey.com online felületen készíthetünk A hosszú ő és ű betűket nem érti a rendszer, használjuk helyette a rövideket.

Bejelentkezés nélkül is használható:
1. Ide kattintasz
2. Válaszd ki a megfelelő képet: újság, csapó ...
3. Írd be a szöveget, ill. a megfelelő adatokat.
4. Töltsd le és használd.



Élethű, IPhone szöveges beszélgetést generálhatunk  az iMessage online felületen.
Beállíthatod a telefon állapotát, a kapcsolattartót, dátumot, de akár képet is beszúrhatsz a beszélgetésbe.
Bejelentkezés nélkül is használható:
1. Ide kattintasz
2. Válaszd ki a színt, a telefon beállításait.
3. Szerkeszd meg az üzeneteket (adó- és vevő oldalról egyaránt)
4. Töltsd le akár kép, akár gif formátumban és használd.



A Mentimeter egy svéd start-up, melynek ingyenes prezentációs eszközének segítségével online, valós időben reagálhatnak a résztvevők a közvetített tartalmakra. Vélemény nyilvánításra, szavazás indítására, értékelésre kiválóan alkalmas menti.com platform.

Készíthetünk szófelhőt, feltehetünk többszörös választós kérdést, skálázós kérdést, de legszórakoztatóbb kérdéstípus, a kvíz, melynek során a résztvevők egymással versenyeznek, hogy ki válaszol helyesen a lehető leggyorsabban. [forrás: https://kalauz.lib.pte.hu/mentimeter-egy-lepes-az-elvezhetobb-eloadasok-fele/].

Regisztráció után, az ingyenes felület 3 slide-t ad előadásonként.

Az előadás során csupán a kódot kell megosztani a hallgatósággal, s már indulhat is az interakció.
Én projektek során felmérésre, bizonyos témák vitaindítójaként és kilépő cédulaként alkalmaztam a könnyen kezelhető online felületet.

Használata előadóként:

1. Ide kattintasz.
2. Regisztrálsz/belépsz.
3. New Presentation gombra kattintasz/ a már meglévő előadásra kattintasz.
4. Add slide gombra kattintasz
5. Kiválasztod a kérdés típusát, s megszerkeszted a slide-t.

Az eredmények menthetők, akár később is feldolgozhatók, de érdemes az azonnali visszajelzést is megtenni.

Bővebb információért keresd fel a https://kalauz.lib.pte.hu/mentimeter-egy-lepes-az-elvezhetobb-eloadasok-fele/ oldalt.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pí a rejtélyes szám

 A Kispesti Deák Ferenc Gimnázium is csatlakozott a DTH 2024 eseménysorozathoz. A résztvevők ezúttal a matematika Szent Gráljának a felfedez...