2021. május 4., kedd

Új technológiák az oktatásban III

Mini webinárium sorozatunk folytatódott 2021. ápr. 13 - án.

Hogyan teheted érdekesebbé az óráidat on Biteable.

Ezúttal a Canva képszerkesztő, a Biteable és Powtoon videókészítő lehetőségeit ismerhették meg az érdeklődő kollégák. A webinárium végén még mód volt a Genially szabaduló szoba szerkesztő szövegbeviteli mező szerkesztésének és a Stream nyújtotta támogatások egy részének bemutatására is.

Canva

Egy kép többet mond 100 szónál. Nincs ez másképp az online világban sem. Nagyon fontos tehát a vizuális megjelenés, amivel diákjaink érdeklődését is nagyobb eséllyel kelthetjük fel.

A Canva nem más, mit egy online alkalmazás, mellyel mindenféle grafikai anyagot, logót, infografikát, közösségia média képeket, névjegykártyát, posztert, bemutatót hozhatunk létre. Egy sokoldalú, könnyen meg- és kiismerhető hatékony eszköz.

Legfontosabb előnyei:

  • ingyenes platform
  • számos sablon segíti munkánkat
  • előre beállított méretekkel való munka
  • saját képtár
  • intuitív kezelő felület
Belépve egy kereső sáv segíti az eligazodást a különböző, csoportokba szedett sablonok között, s lehetővé teszi a kulcsszavas keresést.

Szinte minden élethelyzetre, és dokumentumtípusra van példa a tárházában.

A tanárok igényeiknek megfelelő óravázlat sablonokat szép számmal találnak az ajánlatában. Még TTM (Tudom, Tudni akarom, Megtanultam) táblázat alapokkal is rendelkezik.

A terv készítésére kattintva dönthetjük el, hogy milyen típusú dokumentumot hozunk létre.

A sablonok átszerkesztése rendkívül egyszerű. Bármelyik elemre kattintva átméretezhető, lecserélhető, törölhető, de duplikálható is. Adhatunk hozzá új elemeket, mint fotókat, formákat, videókat.

Munkánkat a  jobb fölső sarokban tudjuk lementeni, különböző típusú állományba, esetleg megosztani másokkal. E-mail cím alapján meghívhatunk személyeket a közös szerkesztésre is. Ez rendkívül hasznos egy csoportmunka, vagy projekt során, ahol az együttműködés a projekt sikerességének záloga.

Biteable és Powton

Mint tudjuk, az animáció egy olyan filmkészítési technika, amely élettelen tárgyak, rajzok, vagy ábrák egymás után való lejátszásával a mozgás illúzióját keltik.

A világ 1. animációs filmje 1906. ápr. 6-án került napvilágra. Számos változata született azóta az animációs filmeknek, de virágkorát a számítógépes animáció elindulásával kezdte élni, hisz ekkor egyre közelebb került a valós élethez, ill. az életszerű reális mozgatáshoz.

A címben szereplő animációkészítő platformok egyszrűen kezelhető, de látványos és sokoldalú eszközök. Regisztrációval ingyenes változata is használható sok funkcióval.

Mindkét felület sablonokat ajánl fel a szerkesztés indulásánál, melyek átszerkeszthetők könnyedén a Power Point szerkesztéséhez hasonló módon.

A dia alatti szereksztőlécen beállítható az elemek megjelenítési időzítője.

Az elkészült tartalom a Prewiew menüpont alatt megtekinthető, majd igény szerint újraszerkeszthető, ill. megosztható. Amennyiben elfogadjuk a tartalmat, akár exportálhatjuk is. A Powton esetében Facebookra, vagy különböző videószerkesztő felületekre. Videóként való letöltése csak a fizetős változatban lehetséges.

Íme egy projektbemutató animáció:


Stream

Egy nagyvállalati videószolgáltatás, amellyel a szervezet tagjai biztonságosan tudnak videókat feltölteni, megtekinteni és megosztani.

A tartalmak csatornákba, csoportokba rendezhetők, módosíthatók a tulajdonságai és láthatósági beállításai.

Miért jó videókat alkalmazni az oktatásban?

Pár ötlet:

  • magyarázat tananyaghoz
  • tartalom népszerűsítése
  • hatékony kommunikáció

A webinárium kísérő bemutatója itt érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pí a rejtélyes szám

 A Kispesti Deák Ferenc Gimnázium is csatlakozott a DTH 2024 eseménysorozathoz. A résztvevők ezúttal a matematika Szent Gráljának a felfedez...